* Mango pudding recipe.( आम का हलवा )
Absolutely, आम की स्वादिष्ट पुडिंग बनाने की यह आसान रेसिपी आपके लिए (mango pudding recipe in Hindi for you):
सामग्री (Ingredients):
- 2 पके आम (2 ripe mangoes)
- 1 कप दूध (1 cup milk)
- 2-3 चम्मच कॉर्नफ्लोर (2-3 tablespoons cornflour)
- 1/2 कप चीनी (1/2 cup sugar) (according to taste)
- 2-3 इलायची के दाने (2-3 cardamom pods)
निर्देश (Instructions):
- आमों को अच्छे से धोकर छिल लें और उन्हें काट कर के मिक्सर जार में डालकर पेस्ट बना लें (Wash the mangoes thoroughly, peel them, chop them, and blend them into a puree in a blender).
- एक पैन में आम की प्यूरी, चीनी और दूध डालकर अच्छी तरह मिलाएं (In a pan, combine the mango puree, sugar, and milk. Mix well to ensure there are no lumps).
- इलायची के दानों को दरदरा पीस लें और मिश्रण में डाल दें (Roughly grind the cardamom pods and add them to the mixture).
- गैस पर पैन रखें और मध्यम आंच पर मिश्रण को लगातार चलाते हुए गर्म करें (Place the pan on the stove and heat the mixture over medium flame, stirring constantly).
- एक अलग कटोरी में थोड़ा सा दूध निकालकर उसमें कॉर्नफ्लोर घोलें (In a separate bowl, take some milk and whisk in the cornflour to make a slurry).
- जब दूध में उबाल आने लगे, तो धीरे-धीरे कॉर्नफ्लोर का घोल मिश्रण में डालें और लगातार चलाते रहें (Once the milk boils, slowly add the cornflour slurry to the mixture, whisking continuously).
- मिश्रण को गाढ़ा होने तक पकाएं। इसमें 3-4 मिनट का समय लगना चाहिए (Cook the mixture until it thickens. This should take about 3-4 minutes).
- गैस बंद कर दें और मिश्रण को थोड़ा ठंडा होने दें (Turn off the heat and let the mixture cool slightly).
- किसी मनपसंद आकार के मोल्ड या कटोरी में मिश्रण को छान लें (Strain the mixture into molds or bowls of your choice).
- पुडिंग को कम से कम 2-3 घंटे के लिए फ्रिज में सेट होने के लिए रख दें (Refrigerate the pudding for at least 2-3 hours to set).
- ठंडी हो जाने पर पुडिंग को मोल्ड से निकालें और मनपसंद ट टॉपिंग्स से सजाकर सर्व करें (Once chilled, remove the pudding from the molds and serve with your favorite toppings).
टिप्स (Tips):
- आप चाहें तो कटे हुए मेवे या ताजे आम के टुकड़ों से पुडिंग को गार्निश कर सकते हैं (You can garnish the pudding with chopped nuts or fresh mango pieces).
- पुडिंग में डालने से पहले इलायची के दानों को निकाल दें (Remove the cardamom pods from the mixture before pouring the pudding).
- फ्रिज में रखने से पहले पुडिंग के ऊपर प्लास्टिक की रैप लगा दें ताकि वह सूख न जाए (Cover the pudding with plastic wrap before placing it in the fridge to prevent it from drying out).
इस आसान रेसिपी से आप लज़ीज़ आम की पुडिंग बनाकर अपने परिवार और दोस्तों को खुश कर सकते हैं (With this easy recipe, you can prepare delicious mango pudding and delight your family and friends)
कोई टिप्पणी नहीं:
एक टिप्पणी भेजें